Sep 05 2013

Frozen Kids in minor geweld HRO

Minor geweld HogeschoolRotterdam

 

 

Hogeschool Rotterdam laat Frozen Kids zien bij de start van de minor Geweld in de leefomgeving. De minor is onderverdeeld in een aantal modules; Seksueel geweld is één van die modules. Dat betekent veel voor Frozen Kids. De film is al geruime tijd onderweg en steeds vaker blijkt dat de impact enorm is. Mensen die met misbruik ervaring hebben als slachtoffer of in hun directe omgeving er mee geconfronteerd worden blijken veel steun te halen uit de verhalen van de mannen. Maar ook is het confronterend en roept het emoties op. We zijn dan ook blij dat de film een plaats binnen de lessen heeft verworven.

Maker Cees Franke: “Een ervaring van afgelopen weekend toen ik als filmmaker mijn werkruimte openstelde tijdens de Open Atelier Route in Hoorn NH wil ik u niet onthouden. Er kwam een oudere dame met haar zoon binnen en bij het zien van de poster van Frozen Kids sloeg haar de schrik om het hart. Zo groot was de onverwachte confrontatie met het thema. Op mijn vraag of ze ervaring had met seksueel misbruik als slachtoffer ontkende ze hevig en wees krampachtig naar haar zoon. De spanning was te snijden en ze riep vertwijfeld uit: “Ik word er ook op aangekeken, maar ik heb nooit iets gemerkt, echt niet!” En zo gaat dit verhaal verder. Nietsvermoedend een ontspannen wandeling maken en opeens terug in de tijd. Slachtoffers hebben levenslang. Daarom zijn de verhalen in Frozen Kids belangrijk. De mannen die delen bieden slachtoffers de helpende hand in het verwerken van hun ervaring.

We hopen dat de studenten veel handvatten in Frozen Kids kunnen vinden om er in hun toekomstige beroepspraktijk mee te kunnen werken.

Over de minor:
HRO: “In de afgelopen jaren is er in de media steeds meer aandacht gekomen voor geweld in de leefomgeving van mensen en de gevolgen daarvan voor slachtoffers (en daders). Denk daarbij aan (kinder)mishandeling, seksueel geweld en misbruik, en eergerelateerd geweld. Het bieden van een veilige leefomgeving aan kinderen, jeugdigen en vrouwen, maar ook aan andere kwetsbare groepen, is een prioriteit geworden op de politieke agenda. Van professionals in de sociale, de (para)medische en de onderwijssector wordt verwacht dat zij hier vanuit hun eigen mogelijkheden en middelen een bijdrage aan leveren. Belangrijke vragen voor hen zijn: hoe signaleer je geweld en misbruik, hoe maak je het bespreekbaar en hoe draag je bij aan een veiliger leefomgeving voor de diverse doelgroepen? Met deze minor verdiep je je in de aard en omvang van geweld en misbruik en de oorzaken en gevolgen ervan. Maar je leert ook hoe je als professional signalen herkent en welke stappen je moet ondernemen om een veiliger leefomgeving te bieden. De minor behandelt de Meldcode Rotterdam en SISA (Signalen en Samenwerken, een samenwerkingsverband tussen organisaties die met jongeren en kinderen werken).”

Share

Alibi3col theme by Themocracy